Nu bär det av med S/S Umbria. För första gången sedan starten för över två månader sedan från Novorossijsk åker familjen Luther båt i passagerarhytter, inte i lastrum. Käthes anteckningar:

Söndagen den 23 maj 1920. I morse steg vi upp tidigt, halv sju, för att för sista gången igen se Dardanellerna. Nu har vi dem bakom oss, liksom ön Tenedos, och vi kommer ut på öppet hav.

Vädret är härligt. Vindstilla och inte för hett. Vi har hela förmiddagen suttit uppe i fören och spanat med kikaren, observerat de lustigt lekande delfinerna och förargat sig över packet araber och italienare (som ändå också har sina måleriska sidor). De rycker närmare i allt större skaror och börjar med en handel som livligt påminner oss om Rio Negro och tvingar oss till reträtt.

Men stämningen förblir bättre än på Rio Negro. Inte minst Käthe är uppspelt för nästa dag skall fartyget lägga till i Piraeus invid Aten och nu har familjen visum för att gå i land. Uppehållet är hela tio timmar långt, och där väntar hela antiken !

Jag glädjer mig så mycket över morgondagen. Klockan 6 skall vi anlända, och då vill vi så snabbt som möjligt i land och genast upp till Akropolis.

Jag gör mig inga stora illusioner men fröjdar mig ändå så mycket åt att verkligen själv livs levande få stå framför ett grekiskt tempel.

Erich:

För tredje gången passerade vi Dardanellerna. På vardera stranden såg man äldre och nyare sönderskjutna befästningar. Alldeles i slutet  tyckte vi oss känna igen Trojas ruiner.

Mot kvällen kunde vi ännu i fjärran se ”vårt” Lemnos och den vita ön Samotraki. Vi vinkade en avskedshälsning och kröp njutningsfullt ner i våra rena kojer.

     

 

De viktigaste källorna

  • Reise-Tagebuch 1919–1920, K. Luther, opublicerad dagbok från 6/19.11.1919 till 29.5/11.6.1920 (juliansk/gregorianskt datum)
  • Unsere Reise. Mary och Erich Luthers redogörelse för familjens flykt från Novorossijsk 1920, delvis i översättning till svenska av Birgitta Geust. Opublicerad.
  • Käthes Lebens Schicksal. Opublicerad minnesskrift av systern Bärbi Luther.
  • Gone to Russia to fight. The RAF in South Russia 1918-1920. John T Smith 2013. Amberley Publishing.
  • From Dublin to South Russia & Return Journey. Anatomy of a Soldiers Journey. Blogg av Clare Scott på southrussiadiary.wordpress.com, läst 2020.
  • Chirchill's Secret war with Lenin. British and Commonwealth Military Intervention in the Russian Civil War, 1918-1920. Damien Wright 2017.
  • The British Intervention in South Russia 1918-1920. Doktorsavhandling vid Helsingfors universitet av Lauri Kopisto 2011.
  • Erich Luther 1881-1965. Värnpliktsstrejkaren som moderniserade en rysk cementfabrik vid Svarta havet. En balttysk-finlandssvensk familjekrönika. Av Carl-Fredrik Geust. Ingår i boken Framtidsbyggare. Finlandssvenska tekniker 6, utgiven i Vasa 2007 med stöd av Tekniska föreningen i Finland TFIF, red Johan Stén. 

 

 


kaethe

Käthe (Katharina) Luther förde den nog-grannaste dagboken över tiden i Ryssland och under flykten, hon skrev flera gånger i veckan. Hon var född 1885 som sjätte av åtta barn. Sex av syskonen nådde vuxen ålder. Hennes intresse var främst konst, och hon verkade på 1930-talet som teckningslärare i Ekenäs. Här porträtterad i Novorossijsk av brodern Erich.

mary for webb

Mary Luther var född Lieven   i Riga 1881. Hon verkade som lärare i Dorpat (Tartu) då hon träffade Erich Luther, och de gifte sig där 1908. Bilden är från Dorpat. Hon skrev en berättelse om flykten från Novorossijsk ungefär ett år efter ankomsten till Finland.

erich och webb

Erich Luther, född 1881 i Helsingfors och jobbade hela sitt liv som ingenjör, först i Ryssland och sedan i Finland. Han var också en kunnig amatörfotograf och har lämnat efter sig bland annat färgbilder från Novorossijsk. Han kompletterade på 1950-talet sin hustru Marys skildring av flykten från Novorossijsk. Här  ses  han  år  1953  med  barnbarnet Mathias L .