Måndagen den 19 april 1920, Käthe Luthers dagbok:

I dag åkte jag igen vid tiotiden till ön i hopp om att träffa fru Mühlenthal där. Fem båtar kom från ”Brünn”, men ingen fru Mühlenthal. Jag målade, men gav upp eftersom jag tyckte att solen var för gräll. Borja, Genia och Nina, som också var med, åkte tillbaka, men jag stannade till klockan två och kom tillbaka hungrig och trött.

Barnen är i dag muntrare. Det första som jag hörde då jag kom till isoleringshospitalet var ”vi har idag fått ett ägg, och i morgon får vi smör på brödet”.


Med oro och skräck tänker vi på hur det kommer att bli om vi härnäst, som det sägs på lördagen sätts i land och inkvarteras i tält. Det har cirkulerat hemska rykten om att 8 personer skall bo i vart tält och att de helt saknar golv. På dagarna blir det outhärdligt hett.

Hur skall det där gå för de svaga och delvis fortfarande sjuka barnen? De kommer säkert igen att få feber och möjligen bli riktigt sjuka. Under de senaste dagarna har så många mässlingssjuka barn dött på lasarettet och på pråmen.

Det verkar som om vi fortfarande har resans svåraste del framför oss.

     

 

De viktigaste källorna

  • Reise-Tagebuch 1919–1920, K. Luther, opublicerad dagbok från 6/19.11.1919 till 29.5/11.6.1920 (juliansk/gregorianskt datum)
  • Unsere Reise. Mary och Erich Luthers redogörelse för familjens flykt från Novorossijsk 1920, delvis i översättning till svenska av Birgitta Geust. Opublicerad.
  • Käthes Lebens Schicksal. Opublicerad minnesskrift av systern Bärbi Luther.
  • Gone to Russia to fight. The RAF in South Russia 1918-1920. John T Smith 2013. Amberley Publishing.
  • From Dublin to South Russia & Return Journey. Anatomy of a Soldiers Journey. Blogg av Clare Scott på southrussiadiary.wordpress.com, läst 2020.
  • Chirchill's Secret war with Lenin. British and Commonwealth Military Intervention in the Russian Civil War, 1918-1920. Damien Wright 2017.
  • The British Intervention in South Russia 1918-1920. Doktorsavhandling vid Helsingfors universitet av Lauri Kopisto 2011.
  • Erich Luther 1881-1965. Värnpliktsstrejkaren som moderniserade en rysk cementfabrik vid Svarta havet. En balttysk-finlandssvensk familjekrönika. Av Carl-Fredrik Geust. Ingår i boken Framtidsbyggare. Finlandssvenska tekniker 6, utgiven i Vasa 2007 med stöd av Tekniska föreningen i Finland TFIF, red Johan Stén. 

 

 


kaethe

Käthe (Katharina) Luther förde den nog-grannaste dagboken över tiden i Ryssland och under flykten, hon skrev flera gånger i veckan. Hon var född 1885 som sjätte av åtta barn. Sex av syskonen nådde vuxen ålder. Hennes intresse var främst konst, och hon verkade på 1930-talet som teckningslärare i Ekenäs. Här porträtterad i Novorossijsk av brodern Erich.

mary for webb

Mary Luther var född Lieven   i Riga 1881. Hon verkade som lärare i Dorpat (Tartu) då hon träffade Erich Luther, och de gifte sig där 1908. Bilden är från Dorpat. Hon skrev en berättelse om flykten från Novorossijsk ungefär ett år efter ankomsten till Finland.

erich och webb

Erich Luther, född 1881 i Helsingfors och jobbade hela sitt liv som ingenjör, först i Ryssland och sedan i Finland. Han var också en kunnig amatörfotograf och har lämnat efter sig bland annat färgbilder från Novorossijsk. Han kompletterade på 1950-talet sin hustru Marys skildring av flykten från Novorossijsk. Här  ses  han  år  1953  med  barnbarnet Mathias L .