Den 10 juni 1920 tillbringar familjen Luther en enda hel dag i Berlin mellan två hotellnätter. Resetrötthet är sannolikt orsaken till att mycket lite finns att skriva om den dagen. Erich och Mary tillsammans med åtminstone Käthe äter i något skede middag på restaurang tillsammans med Marys syster Else och hennes man Hans. 

I övrigt skaffar Erich de sista tillstånden och biljetterna för flyktresans sista bit hem till Finland. Och då det är gjort så telegraferar han hem till sin 70-åriga mor Marie som bor på Petersgatan i Helsingfors med åtminstone två av Erichs och Käthes systrar. 

Berlin är ett kultur- och nöjescentrum år 1920 men familjen lever tydligen stilla hotelliv. Det är inte hela Europa som har varit på flykt men hela Europa har nyligen (1917-1918) drabbats av Spanska sjukan, och den har inspirerat en film som 1920 är ett dragplåster på tyska biografer och som där setts av åtminstone Erichs och Käthes yngre syster Bärbi som varit ute på en annan resa. Den har antagligen inte lockat familjen från Novorossijsk: 

Die Pest in Florenz, av Fritz Lang. 

Filmen har lämnat starka spår i ett av Bärbi Luthers fotoalbum från Tyskland: 

     

 

De viktigaste källorna

  • Reise-Tagebuch 1919–1920, K. Luther, opublicerad dagbok från 6/19.11.1919 till 29.5/11.6.1920 (juliansk/gregorianskt datum)
  • Unsere Reise. Mary och Erich Luthers redogörelse för familjens flykt från Novorossijsk 1920, delvis i översättning till svenska av Birgitta Geust. Opublicerad.
  • Käthes Lebens Schicksal. Opublicerad minnesskrift av systern Bärbi Luther.
  • Gone to Russia to fight. The RAF in South Russia 1918-1920. John T Smith 2013. Amberley Publishing.
  • From Dublin to South Russia & Return Journey. Anatomy of a Soldiers Journey. Blogg av Clare Scott på southrussiadiary.wordpress.com, läst 2020.
  • Chirchill's Secret war with Lenin. British and Commonwealth Military Intervention in the Russian Civil War, 1918-1920. Damien Wright 2017.
  • The British Intervention in South Russia 1918-1920. Doktorsavhandling vid Helsingfors universitet av Lauri Kopisto 2011.
  • Erich Luther 1881-1965. Värnpliktsstrejkaren som moderniserade en rysk cementfabrik vid Svarta havet. En balttysk-finlandssvensk familjekrönika. Av Carl-Fredrik Geust. Ingår i boken Framtidsbyggare. Finlandssvenska tekniker 6, utgiven i Vasa 2007 med stöd av Tekniska föreningen i Finland TFIF, red Johan Stén. 

 

 


kaethe

Käthe (Katharina) Luther förde den nog-grannaste dagboken över tiden i Ryssland och under flykten, hon skrev flera gånger i veckan. Hon var född 1885 som sjätte av åtta barn. Sex av syskonen nådde vuxen ålder. Hennes intresse var främst konst, och hon verkade på 1930-talet som teckningslärare i Ekenäs. Här porträtterad i Novorossijsk av brodern Erich.

mary for webb

Mary Luther var född Lieven   i Riga 1881. Hon verkade som lärare i Dorpat (Tartu) då hon träffade Erich Luther, och de gifte sig där 1908. Bilden är från Dorpat. Hon skrev en berättelse om flykten från Novorossijsk ungefär ett år efter ankomsten till Finland.

erich och webb

Erich Luther, född 1881 i Helsingfors och jobbade hela sitt liv som ingenjör, först i Ryssland och sedan i Finland. Han var också en kunnig amatörfotograf och har lämnat efter sig bland annat färgbilder från Novorossijsk. Han kompletterade på 1950-talet sin hustru Marys skildring av flykten från Novorossijsk. Här  ses  han  år  1953  med  barnbarnet Mathias L .