Torsdagen den 3 juni 1920 har spänningen märkbart lättat i flyktingfamiljen. Det verkar som om det inte finns något intressant för Käthe att skriva om. Det  finns egentligen bara en sak som som nämns: Att Agnes Luther nu åker till Johannes Müller i Elmau, en resa som hon sköt upp med två dagar då hon hörde att Erich med Agnes och familj var i antågande.

En inte helt ointressant notering.

Agnes var ju syster till Käthe och av en händelse gäst hos Mary Luthers syster Ellen Lieven i München då familjen på flykt dyker upp där.

Käthe Luthers dagbok förklarar inte vem Johannes Müller är. Man kan tro att han är en familjebekant, eller en brevvän eller inte så hemlig kärlek till då 36-åriga Agnes (som förblev ogift livet ut).

Google (eller sökmotorn startpage.com, rekommenderas) och Wikipedia ger snabbt ett fylligare svar: Johannes Müller var en teolog som i början av 1900-talet (han var född 1864) gav ut en en serie böcker och publikationer kring kristen och allmänreligiös filosofi och etik – samt lät bygga Schloss Elmau i Österrike 1914-1916. Det var alltså i praktiken splitternytt 1920. Slottet var ett slags kursgård, hotell och kulturhus. År 1920 hade den första svenska översättningen av ett av hans verk kommit ut, boken Vem är Jesus?

Müllers teologi tenderade mot det mystiska, en tendens som var ännu tydligare hos den några år äldre filosofen Rudolf Steiner som vid 1900-talets början redan hade etablerat sig som grundare av antroposofin. Det var en rörelse som spelade en stor roll för Agnes och Käthes yngre systrar Bärbi och Martha Luther.

Müller och hans slott Elmau berördes i hög grad av nazismen och andra världskriget, och ryktet blev inte utan fläckar, Müller dömdes i Nürnberg som nazistmedlöpare. Slottet är numera lyxhotell och har bland annat hyst ett G7-toppmöte.

Men det kunde inte Agnes veta.

 

     

 

De viktigaste källorna

  • Reise-Tagebuch 1919–1920, K. Luther, opublicerad dagbok från 6/19.11.1919 till 29.5/11.6.1920 (juliansk/gregorianskt datum)
  • Unsere Reise. Mary och Erich Luthers redogörelse för familjens flykt från Novorossijsk 1920, delvis i översättning till svenska av Birgitta Geust. Opublicerad.
  • Käthes Lebens Schicksal. Opublicerad minnesskrift av systern Bärbi Luther.
  • Gone to Russia to fight. The RAF in South Russia 1918-1920. John T Smith 2013. Amberley Publishing.
  • From Dublin to South Russia & Return Journey. Anatomy of a Soldiers Journey. Blogg av Clare Scott på southrussiadiary.wordpress.com, läst 2020.
  • Chirchill's Secret war with Lenin. British and Commonwealth Military Intervention in the Russian Civil War, 1918-1920. Damien Wright 2017.
  • The British Intervention in South Russia 1918-1920. Doktorsavhandling vid Helsingfors universitet av Lauri Kopisto 2011.
  • Erich Luther 1881-1965. Värnpliktsstrejkaren som moderniserade en rysk cementfabrik vid Svarta havet. En balttysk-finlandssvensk familjekrönika. Av Carl-Fredrik Geust. Ingår i boken Framtidsbyggare. Finlandssvenska tekniker 6, utgiven i Vasa 2007 med stöd av Tekniska föreningen i Finland TFIF, red Johan Stén. 

 

 


kaethe

Käthe (Katharina) Luther förde den nog-grannaste dagboken över tiden i Ryssland och under flykten, hon skrev flera gånger i veckan. Hon var född 1885 som sjätte av åtta barn. Sex av syskonen nådde vuxen ålder. Hennes intresse var främst konst, och hon verkade på 1930-talet som teckningslärare i Ekenäs. Här porträtterad i Novorossijsk av brodern Erich.

mary for webb

Mary Luther var född Lieven   i Riga 1881. Hon verkade som lärare i Dorpat (Tartu) då hon träffade Erich Luther, och de gifte sig där 1908. Bilden är från Dorpat. Hon skrev en berättelse om flykten från Novorossijsk ungefär ett år efter ankomsten till Finland.

erich och webb

Erich Luther, född 1881 i Helsingfors och jobbade hela sitt liv som ingenjör, först i Ryssland och sedan i Finland. Han var också en kunnig amatörfotograf och har lämnat efter sig bland annat färgbilder från Novorossijsk. Han kompletterade på 1950-talet sin hustru Marys skildring av flykten från Novorossijsk. Här  ses  han  år  1953  med  barnbarnet Mathias L .